Wat is Werkinstructie Software?

Werkinstructie software helpt bedrijven om hun operationele processen te optimaliseren. Het biedt de mogelijkheid om gedetailleerde stapsgewijze instructies te maken die werknemers eenvoudig kunnen volgen. Dit bespaart niet alleen tijd, maar vermindert ook fouten en verhoogt de productiviteit.

De kracht van werkinstructie software ligt in zijn flexibiliteit en gebruiksgemak. Of je nu een klein bedrijf runt of een groot productiebedrijf, deze software kan worden aangepast aan jouw specifieke behoeften.

Waarom Je Niet Zonder Werkinstructie Software Kunt

Bedrijven die werkinstructie software gebruiken, ervaren vaak aanzienlijke verbeteringen in efficiëntie en nauwkeurigheid. Werkinstructies zijn gemakkelijk bij te werken, wat betekent dat medewerkers altijd toegang hebben tot de meest actuele informatie. Dit is vooral belangrijk in snel veranderende omgevingen waar processen regelmatig worden aangepast.

Bovendien helpt deze software om nieuwe medewerkers sneller op te leiden. In plaats van lange trainingssessies, kunnen nieuwe werknemers direct aan de slag met duidelijke, interactieve instructies.

Hoe Werkinstructie Software Werkt

Werkinstructie software werkt door gedetailleerde stappenplannen te creëren die medewerkers kunnen volgen. Deze plannen kunnen tekst, afbeeldingen, video’s en zelfs 3D-modellen bevatten. Dit maakt het eenvoudig om complexe taken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is.

Het proces begint meestal met het identificeren van de taken die gedocumenteerd moeten worden. Vervolgens worden deze taken opgesplitst in beheersbare stappen. Elke stap wordt gedetailleerd beschreven en ondersteund met visuele hulpmiddelen.

De Voordelen van Werkinstructie Software

Er zijn tal van voordelen verbonden aan het gebruik van werkinstructie software.

  • Verbeterde Efficiëntie en Productiviteit: Medewerkers hebben direct toegang tot actuele, gedetailleerde instructies, wat leidt tot minder fouten en hogere productiviteit.

  • Consistente Kwaliteitscontrole: Duidelijke instructies zorgen voor consistentie in de uitvoering van taken, wat resulteert in producten van hogere kwaliteit.
  • Verbeterde Veiligheid op de Werkvloer: Door duidelijke veiligheidsinstructies en protocollen beschikbaar te stellen, wordt het risico op ongevallen verminderd en de algehele veiligheid verhoogd.

Integratie met Andere Systemen

Een ander groot voordeel van werkinstructie software is de mogelijkheid om te integreren met andere systemen. Dit betekent dat je bestaande tools en gegevens kunt koppelen aan je werkinstructies, waardoor je een naadloze workflow creëert.

Bijvoorbeeld, als je al gebruik maakt van een ERP-systeem, kun je de werkinstructie software koppelen zodat gegevens automatisch worden bijgewerkt. Dit bespaart tijd en vermindert de kans op fouten.

Werkinstructie Software en Kwaliteitscontrole

Kwaliteitscontrole is een cruciaal aspect van elk bedrijf, en werkinstructie software speelt hierin een belangrijke rol. Door duidelijke en gedetailleerde instructies te geven, zorg je ervoor dat producten consistent van hoge kwaliteit zijn.

Daarnaast maakt de software het eenvoudig om inspecties en controles te documenteren. Dit helpt niet alleen bij het handhaven van de kwaliteit, maar biedt ook waardevolle gegevens voor toekomstige verbeteringen.

Succesverhalen van Bedrijven

Er zijn tal van bedrijven die succes hebben geboekt met werkinstructie tools. Wil je daar meer over weten? Hieronder enkele specifieke voorbeelden van bedrijven die aanzienlijke verbeteringen hebben gezien door de implementatie van digitale werkinstructie software zoals Viraguides.

Renault Digital

Renault Group heeft in januari 2017 Renault Digital opgericht, een onafhankelijk dochteronderdeel dat volledig gericht is op het ondersteunen van de digitale transformatie van de groep. Een van hun eerste succesverhalen was Project CHUET. Door wifi-connectiviteit te installeren in hun fabrieken en een mobiele kantooroplossing voor unit managers te ontwikkelen, konden ze 45 minuten per dag aan ineffectieve tijd besparen. Dit verhoogde de productiviteit en verbeterde de tevredenheid van de managers aanzienlijk​​. Door gebruik te maken van digitale werkinstructie konden zij real-time updates en instructies geven aan hun medewerkers op de werkvloer, wat leidde tot een efficiëntere productie en minder fouten.

Siemens Electronic Works Amberg (EWA)

Siemens heeft in hun fabriek in Amberg, Duitsland, indrukwekkende resultaten behaald door Industry 4.0-technologieën te integreren, inclusief geavanceerde werkinstructie software. Deze fabriek produceert jaarlijks ongeveer 17 miljoen eenheden van Simatic PLC’s (programmeerbare logische controllers), waarbij 75% van het productieproces geautomatiseerd is door robots en machines. Dit heeft geresulteerd in een uitzonderlijke productiekwaliteit van 99,9%​. De digitale werkinstructies zorgden ervoor dat operators en technici altijd toegang hadden tot de meest recente instructies en procedures, wat de consistentie en kwaliteit van de productie verhoogde.

Pfizer

Pfizer heeft een uitgebreide digitale transformatie ondergaan door hun 42 productievestigingen te verbinden met een uniform ondernemingssysteem. Door de inzet van werkinstructie software en automatiseringstechnologieën heeft Pfizer hun productieactiviteiten getransformeerd naar een naadloos, datagestuurd systeem. Dit stelde hen in staat om drie miljoen extra doses van hun COVID-19-vaccin te produceren dan aanvankelijk gepland​ (Capacity)​. De werkinstructie software hielp medewerkers bij elke stap van het productieproces, waardoor de efficiëntie toenam en de kans op fouten afnam.

DHL

DHL heeft met succes smart glasses geïntegreerd in hun magazijnen, gecombineerd met digitale werkinstructies, wat heeft geleid tot een 25% efficiëntieverbetering tijdens het orderpicken. Ze introduceerden ook het Strategy 2025-plan, waarbij ze 2,2 miljard dollar investeerden om de digitalisering te versnellen en de lange termijn groei van hun kernactiviteiten te bevorderen​ (Elementor)​. Het digitaliseren van werkinstructies zorgde ervoor dat magazijnmedewerkers snel toegang hadden tot stapsgewijze instructies, waardoor de snelheid en nauwkeurigheid van hun werk verbeterde.

Deze voorbeelden laten zien dat werkinstructie software niet alleen een waardevolle investering is, maar ook een essentieel hulpmiddel voor bedrijven die streven naar continue verbetering. Viraguides, een geavanceerde werkinstructie software tool, helpt bedrijven bij het optimaliseren van hun operationele processen en het verbeteren van de efficiëntie.

Wil je zelf ervaren hoe Viraguides jouw bedrijf helpt om efficiënter te werken?
Vraag nu een demo aan of plan een vrijblijvend consult met een van onze experts. Ontdek de mogelijkheden en zie zelf hoe Viraguides jouw bedrijf naar een hoger niveau tilt.

Inhoudsopgave

Over Viraguides

Viraguides is het digitale werkinstructie platform voor MKB en multinationals, dat multimedia vertaalt naar heldere, toegankelijke stap-voor-stap handleidingen, waardoor medewerkers efficiënter en foutloos te werk gaan.

2024
Business Conference
15-18 December

New York City