Het is cruciaal voor een veilige en productieve werkomgeving dat werkinstructies altijd actueel, begrijpelijk en toegankelijk zijn voor iedereen. Hierdoor maken bedrijven steeds vaker de overstap naar digitale formats voor hun werkinstructies. Maar hoe creëer je deze en waar dien je op te letten?

Herinner je de oude manier nog, met papieren werkinstructies opgeslagen in mappen die bijna nooit geraadpleegd worden? Tegenwoordig is er een betere oplossing: digitale werkinstructies. Deze zijn eenvoudig, toegankelijk , altijd bijgewerkt en helder voor alle medewerkers dankzij het gebruik van multimedia zoals foto’s en video’s.

Digitale Werkinstructies, wat zijn dat precies?

Digitale werkinstructies zijn gedetailleerde richtlijnen voor processen in industriële settingen, waaronder onderhoud, schoonmaak, opstartprocedures, en nog veel meer. Deze instructies zijn meestal opgebouwd als stappenplannen met multimedia en worden beheerd via een centraal digitaal platform, zoals Viraguides. Iedereen kan ze gemakkelijk raadplegen via een app op vaak een tablet of telefoon.

De voordelen van Digitale Werkinstructies

Een digitaal platform voor digitale werkinstructies biedt vele voordelen. Het voornaamste voordeel is dat instructies centraal worden beheerd en aangepast, waardoor wijzigingen meteen zichtbaar zijn voor alle medewerkers en er geen verouderde versies achterblijven. Deze instructies zijn visueel en daardoor duidelijk en makkelijk te begrijpen voor iedereen, wat ze ook zeer geschikt maakt voor trainingsdoeleinden. Daarnaast worden de beste handelingswijzen geborgd in één systeem waardoor kennis niet verloren gaat bij het uitstromen van personeel.

Het implementeren van Digitale Werkinstructies

Hier zijn enkele tips om rekening mee te houden bij de implementatie:

 • 1

  Kies het juiste platform
  Selecteer een digitaal platform zoals Viraguides dat gebruiksvriendelijk is en mogelijkheden biedt om zelf instructies aan te maken, samen met andere gewenste functionaliteiten.

 • 2

  Laat medewerkers meedenken bij het opstellen van digitale werkinstructies
  Het is belangrijk om teamleiders, kwaliteitsmanagers en operators te betrekken bij de implementatie. Dit zorgt voor optimale instructies en vergroot de acceptatie van het systeem, wat de implementatie vereenvoudigt.

 • 3

  Maak gebruik van multimedia
  Profiteer van de multimedia mogelijkheden die platforms bieden. Het Viraguides platform biedt bijv. aan om foto’s, video’s, 3D modellen en animaties in de werkinstructies op te nemen, wat de instructies toegankelijker en duidelijker maakt.

 • 4

  Verbeter standaardwerkprocedures
  Gebruik de implementatie van digitale werkinstructies als een kans om de standaardwerkprocedures te verbeteren. Leg samen met je team de meest efficiënte en veiligste werkmethoden vast.

 • 5

  Werk regelmatig updates bij
  Benut de mogelijkheid om werkinstructies centraal bij te werken. Verzamel regelmatig feedback van gebruikers om de instructies actueel te houden.

 • 6

  Gebruik ze bij de inwerkperiode
  Digitale werkinstructies vereenvoudigen het inwerken van nieuwe medewerkers aanzienlijk en stellen hen in staat snel zelfstandig te opereren. Het Viraguides platform streeft ernaar om medewerkers direct productief te maken door duidelijke visualisatie en een interface met zo min mogelijk ’toeters en bellen’.

In een snel veranderende industrie waar efficiëntie, veiligheid en kwaliteit bovenaan staan, is het belangrijk om moderne technologieën te adopteren die deze doelen ondersteunen. Digitale werkinstructies helpen niet alleen de werkwijze te verbteren; ze zijn een essentiële stap naar het toekomstbestendig maken van je bedrijf. De implementatie hiervan vermindert de kans op fouten, optimaliseert trainingstijd en zorgt voor een consistente uitvoering van taken door alle medewerkers. Dit maakt het een urgente en noodzakelijke investering voor elk bedrijf dat streeft naar voortdurende verbetering en compliance.

Wil je meer informatie over hoe je digitale werkinstructies kunt implementeren met het Viraguides platform? Neem dan contact met ons op!

Leave A Comment

Over Viraguides

Viraguides is het digitale werkinstructie platform voor MKB en multinationals, dat multimedia vertaalt naar heldere, toegankelijke stap-voor-stap handleidingen, waardoor medewerkers efficiënter en foutloos te werk gaan.

2024
Business Conference
15-18 December

New York City